Køkkenhaven på Essens Gaarden

På Essens Gaarden har vi en rigtig stor have. Den er på 5 ha i et meget smukt og kuperet terræn.

Køkkenhaven på Essens Gaarden

På Essens Gaarden har vi en rigtig stor have. Den er på 5 ha i et meget smukt og kuperet terræn. Det giver rigtig mange muligheder for at lave mange forskellige ”rum” i haven. Vi vil gerne lave en have, hvor du som gæst på gården kan gå på opdagelse og finde dit eget yndlingssted. Men også et sted, hvor du har lyst til at tage et stop på cykelturen og nyde din medbragte madpakke.

Hele haven er under omlægning til økologi. Det betyder, at vi ikke anvender sprøjtegifte eller kunstgødning. Så alt bliver luget med hånden. I sommeren 2024 er vi fuldt omlagt til økologi.

Når vi er i marken, vil vi altid gerne fortælle og vise haven frem – så du skal endelig bare spørge.

På Essensgården ønsker vi, at så mange grøntsager, frugter og bær som muligt kommer fra vores egne have. Så vi dyrker mange forskellige slags grøntsager. Fra de helt tidlige pibeløg og vårsalat til sommerens squash og bønner over efterårets rodfrugter og kål. Men også ting der kan tåle vinterens kulde og overvintrer ude i marken som spiselig katost og bladfennikel.

I haven ønsker vi at skabe så meget liv som muligt - både for alle jer der kommer på besøg, men også for insekter og fugle. Så det første, vi gjorde, var at sætte et vildthegn, så alt ikke bliver ædt af områdets mange rådyr. Indenfor det har vi plantet et læhegn med 21 forskellige slags træer og buske. Det skal gerne give blomster og frugter til bier og fugle fra det tidlige forår til sent på efteråret – men også til brug i køkkenet og i buketterne på bordene.

I området ved Drivhuset har vi den ”nære have”. Her er læ og varme, så der er krydderurter og mange blomster. Her kan du sidde og nyde de mange farver og dufte. Inde i drivhuset dyrker vi mange forskellige slags tomater. Her kan du sidde en kølig sommeraften og nyde et glas vin og synet af de frodige tomatplanter.

Når du forsætter af stien, kommer du ud i Grøntsagsmarken. Her dyrker vi mange forskellige slags grøntsager – over hundrede forskellige. Vi dyrker for eksempel ikke ”bare” gulerødder, men gule, blå, hvide og forskellige slags af de orange for at kokkene har meget forskelligt at vælge i mellem. Og det samme gælder for alle de andre grøntsager - jo flere forskellige former, farver og smagsoplevelser vi kan få jo bedre. Det er her, du går rundt og samler grøntsager, når du deltager i Essens Gaardens kokkeskole.

Går du videre ad stien ned over bakken, kommer du ud i den lidt mere ”vilde” natur. Her er græs og mange vilde blomster. På den sydvendte skråning, i læ for nordenvinden, har vi plantet vores Frugtplantage. Også her har vi mange forskellige slags. Der er sommeræbler og æbler til at gemme til vinterens æblekage. Der er hassel, kæmpe mirabel og kvædetræer og meget mere. Det bliver spændende at se, hvad der kan trives i Vendsyssels mere barske klima.

På den anden side af stien ligger Lysthuset i en lille lund. Det bliver med 0den store træer, der kan give skygge og ro. Her kan du sidde og nyde udsigten over søen i fred og ro en sommeraften, mens gøgen kukker – eller hygge dig inde i lysthuset en vinteraften med ild i brændeovnen og kokkens gode mad.

Fortsætter du ad stien gennem vildhegnet, kommer du ud i ”Den vilde natur” nede ved søen. Der er meget stejle bakker, så her er mulighed for at lave en koncert nede ved søen og så sidde oppe på bakken og høre musikken og nyde det flotte landskab. Eller slå telt op og lave ”Nak og Æd”. Alt kan ske i den vilde natur.

Når du kommer tilbage til gården og sidder og nyder maden, kan du sikkert genkende mange af grøntsagerne og blomsterne fra din tur i marken – for her på Essens Gaarden er der ikke langt fra mark til bord.